Een leven in de uitverkoop

Uitgeverij Norden geeft niet alleen het tijdschrift NORDEN uit, maar is volgens oprichter Van der Kamp vooral ‘een leven in de uitverkoop’.

EF: Wat bedoel je precies met een leven in de uitverkoop?

HvdK: Precies zoals ik het zeg. Ik loop niet graag met metaforen te strooien. Ik heb mijn hele leven ontzettend graag gewerkt, soms vrijwel dag en nacht, en tegelijkertijd heb ik altijd een pesthekel aan opdrachtgevers gehad, dus wat doe je dan als workaholic? Je werkt braaf door totdat op een dag een AOW-formulier op je mat valt en dan denk je: Het is toch iemand opgevallen dat ik rondloop op deze planeet en dat kan natuurlijk alleen maar zijn omdat ze verwachten dat je die planeet ook weer snel gaat verlaten. Gulheid is nu eenmaal geen Nederlandse deugd.

EF: Maar de pensioengerechtigde leeftijd, dat is juist een mooie tijd om eens lekker uit te rusten en leuke dingen te gaan doen?

HVDK: Uitrusten, uitrusten. Ik vind dat een woord voor mensen die overdag al weinig uitvoeren, zoals ambtenaren van de plaatselijke en de landelijke overheid. Die steken dan op een zonnige zomeravond een barbecue aan, verpesten vervolgens de sfeer met hun geklets over burn-outs en loensen tegelijkertijd ook nog over de schutting naar de buurvrouwen. Niets voor mij. Iemand schreef eens een boek dat Amusing Ourselves to Death heette. Was het soms Neil Postman? Geen idee. Ik ben niet zo van de hoge cultuur, want daar lopen te veel strak gekapte leeghoofden in rond. Mensen die een ensemble van derdewereldgeploeter dragen en veelbetekenend knikken als antwoord op de vraag wat het stukje couture zoal heeft mogen kosten. Ik zit liever thuis in mijn onderbroek en een T-shirt. Dat tocht lekker door en kost niks. Daarmee help ik het milieu ook een handje.

EF: Dus alle uitgaven die hier te koop zijn mag ik als ongepubliceerd beschouwen?

HvdK: Nee, maar het is ook zeker geen zolderopruiming hier. Voor de E-books geldt dat het merendeel gebundelde teksten bevat die eerder gepubliceerd zijn in uiteenlopende uitgaven, van Propria Cures tot Penthouse, zeg maar. Uitgaven van het tijdschrift NORDEN bevatten veel recente fotografie en tekstbijdragen die speciaal voor het tijdschrift geproduceerd zijn.

EF: Maar ik zie ook uitgaven met fotografie van jaren geleden?

HvdK: Dat materiaal komt uit het archief. Vaak zijn die werken ooit gepubliceerd, maar zijn de selecties van het ruwe materiaal gemaakt door een slechtziende artdirector die te veel snoof, waardoor de betere selecties uiteindelijk in exposities eindigden. Maar laten we eerlijk zijn, wat is er nu vluchtiger dan een tentoonstelling? Drommen dagjesmensen, die eigenlijk onderweg zijn om zich later op de dag een goed stuk in de kraag te drinken, lopen met hun smartphone in de hand langs al je werken en fotograferen wat ze de moeite waard vinden. Dat alles met gesloten beurs, want kunst is zo duur! Alsof een tientje voor een glas bier in een club goedkoop is en dan moet je vervolgens in een rij gaan staan voordat je het in een slecht onderhouden toilet er weer uit mag plassen. Dat is pas duur.

Eveline Franken

Bestuurder Sichting NTV Amsterdam en botanisch fotograaf