Geplaatst op

Nieuw: AIZ magazine

Twee jaar geleden begon ik interesse te krijgen in beeldmateriaal dat met behulp van AI was gemaakt, en af en toe gebruikte ik zo’n beeld als illustratie in een van onze tijdschriften. Ik crediteerde die werken keurig als: ©AI. Dit terwijl ik mij toch best had moeten uitsloven om beeld uit AI te wringen dat ook aansloot bij wat ik zelf in gedachten had.

Vrijwel tegelijkertijd schreeuwden beeldend kunstenaars moord en brand over deze nieuwe duivelse techniek en dat kwam mij bekend voor. Ik heb nog meegemaakt dat kunstenaars ook in fotografie een enorme bedreiging zagen.

De meeste kunstenaars hebben weinig succes en slechts de top 5 tot 10% verdient genoeg om zelfstandig te kunnen overleven. De rest heeft alle tijd van de wereld om zich over van alles en nog wat druk te maken. Voor die groep mensen is dan ook alles een bedreiging en vooral als het relatief nieuwe ontwikkelingen betreft. Ik heb het niet alleen met fotografie gezien, maar ook met het internet. Alles wat nieuw of anders is, eigenlijk.

Laat behoudend zijn maar aan de progressieven over, denk ik vaak.

AI is vooral toegepaste kunst en dat zou je bijvoorbeeld over fotografie ook kunnen zeggen. In ieder geval hoef je er niet voor naar een begrafenis te gaan met een colbert en broek vol verfspatten. Gaat het mensen hun broodwinning kosten? Ja, maar dat is alleen interessant als het je eigen broodwinning is. Nog niet zo heel lang geleden ging driekwart van de studiofotografen in Nederland failliet door nieuwe technieken. Buiten de fotografen zelf, lag niemand daar wakker van. In het Nederland van vaste banen of dikke subsidies, heeft men sowieso weinig medeleven met creatieve beroepen.

Daar komt bij dat ik nu eenmaal niet gezegend ben met een mooi karakter, dus hou ik ervan om bij tijd en wijle kunstenaartjes te pesten. Bovendien jaag ik graag dingen over de top. Dus wat deed ik? Ik maakte een tijdschrift met uitsluitend beeld dat door mij met behulp van AI geproduceerd was. Dat werd het tijdschrift AIZ en omdat tijdschriften nu eenmaal ook tekst hebben, gaf ik ChatGPT3.5 en ChatGPT4 de opdracht om die teksten voor me te schrijven.

Uiteindelijk heb ik alleen de vormgeving en de korte teksten op de inhoudspagina niet door AI laten maken. Ik verwacht weinig van deze uitgave, maar het was enorm leuk om te doen. Ik was altijd al iemand die beter met apparaten dan met mensen overweg kon.