Uitgeverij Norden is december 2021 opgericht door fotograaf en auteur Hans van der Kamp, als onderdeel van Stichting NTV Amsterdam. Deze stichting werd opgericht ten behoeve van het produceren van voorlichtingsmateriaal over gender en intersekse voor de Rijksoverheid. Door de vele lockdowns werd het vrijwel onmogelijk om op film te produceren en werd de keuze gemaakt alleen nog tentoonstellingen en tijdschriften te produceren.

Vanuit die gedachte ontstond het tijdschrift NORDEN, waarin gender en diversiteit centraal staan. NORDEN verschijnt viermaal per jaar, dus al snel bleef er ook tijd over voor andere producties, zoals de softcover boeken Ditch Your Smartphone, Rockers, Dominatrixes en The Many Joys of a Midlife Crisis. Ook werd het archief met E-books van zowel Uitgeverij de Opkamer en Herengracht 10 Uitgevers, deels geïntegreerd in de nieuwe uitgeverij.

Het dagelijks bestuur van Uitgeverij Norden ligt in handen van Eveline Franken en Hans van der Kamp. Samen tekenen zij voor het tijdschrift NORDEN. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan wat Van der Kamp ook wel spottend ‘Een leven in de uitverkoop‘ noemt. Dat zijn zowel digitale als gedrukte uitgaven die samengesteld worden uit zijn archief van bijna een halve eeuw productie als auteur en fotograaf.

Het fonds van uitgaven komt op bijna organische manier tot stand, maar er tekent zich wel een duidelijke lijn af in wat wel en wat niet uitgegeven wordt. Daarin staat Homo Ludens, de spelende mens, geheel centraal.

Daarnaast treft u op deze site ook twee rubrieken aan die niet zo voor de hand liggen. Zo heeft de winkel een categorie met posters en is er een kleine galerie met fotografische afdrukken. Beide categorieën zijn gericht op de verwoede verzamelaar. Daarmee proberen we de traditionele structuur van een uitgeverij te doorbreken wat eigenlijk ook voor de hand ligt in het steeds veranderende landschap van digitale en gedrukte uitgaven.

Tot nu toe hebben wij, op een enkele uitgave na, geen boeken, tijdschriften of E-books geproduceerd die buiten het archief van de Stichting NTV Amsterdam komen, maar mocht u over een interessant manuscript of project beschikken, dan staat de uitgeverij daar in principe voor open. Het beste is dan om het contactformulier te gebruiken of tussen 14:00 en 17:00 op werkdagen te bellen naar +31 20 7892494 of via WhatsApp op +31 6 41686383. Onaangekondigd bezoek wordt vanwege de strakke planning van een kleine uitgeverij minder op prijs gesteld.